Dojo

De multe ori m-am gandit cum as putea sintetiza mai bine activitatea clubului nostru. Am ajuns la concluzia ca este imposibil sa fiu scurt atata vreme cat evenimentele numeroase si bogate in continut s-au succedat unul dupa altul.

Practic, am inceput sa predau ca instructor din momentul obtinerii licentei, in 1995, dar propriul club l-am infiintat in 2008. Ma voi rezuma strict la activitatea Asociatiei Sportive SOL DAITO ROMANIA, inceputa intr-o sala oferita de Fundatia Romania de Maine, cea care patroneaza Universitatea Spiru Haret. A fost un dojo de dimensiuni reduse, practic sala de sport a ambasadei Canadei (cladirea fusese cumparata de Spiru Haret, ambasada mutandu-se intr-un sediu mai mare). Plasata central, in Piata Romana din Bucuresti, sala a fost plina de la inceput, poate si pentru faptul ca nu s-au perceput niciodata taxe. Dintre membri fondatori vreau sa-i amintesc pe Alexandra Juravlea, Alina Trufia, Cristina Alexandrescu, Dorina Oancea, Elena Popescu, Florin Ontanu, Georgian Constantin, Ionut Cepleanu, Loredana Lupu, Marian Lupu, Mihai Gafar, Razvan Cojocaru, Vlad Catana. Multi dintre cei mentionati nu mai sunt la ora actuala in club, din diverse motive. Cei mai multi dintre ei au plecat din tara, cautand o solutie financiara mai buna in alte tari din Europa. Rand pe rand sportivi foarte buni au venit, au obtinut grade si au plecat din tara dupa terminarea facultatii. Vreau sa metionez macar o parte dintre cei care au lucrat foarte bine alaturi de noi si apoi au renuntat din diverse motive (au ales o alta arta martiala, au renunta definitv la sport sau au plecat din tara) : Alina Dicu, Ninel Serbanescu, Madalin Dobre, Claudiu Tanase, Alexandru Covrescu, Nguyen Van Hoang, Viorel Dogari, Daniel Tufan, Teodora Marian, Stelian Dragu, Danut Olteanu, Sorin Barbu, Anda Stefan, Rodica Oncica, Vasile Andreescu, Alexandra Merisoiu, Werner Cristea, Ionut Toma, Ona Tane, Daniel Guna, Paul Mitache, Alexandru Cristea, Cristian Barabas, Lorena Enea, Cristina Maior, Miruna Petraru, Elena Vavilov, Diana Toader, Laurentiu Popescu, Alexandru Barbulescu.

Pentru cei mai multi inscrierea in club a fost o necunoscuta. Putini au inteles ca urmau sa invete un mod de viata, nu o lupta de strada. De cele mai multe ori sportivii sunt superficiali, neantelegand adevarata latura a invataturii. Daca nu s-a inteles, e bine sa precizez faptul ca centurile au o valoare simbolica, ele aratand progresul inregistrat de fiecare sportiv pe parcursul studiului individual. Pe strada conteaza numai ce stii, nu ce grad ai. Bruce Lee spunea: ”nu mi-e frica de cel ce stie sa dea 10.000 de lovituri, ci sunt speriat de cel ce a repetat o singura lovitura de 10.000 de ori !” Astfel, a rezumat foarte bine esenta antrenamnetului si necesitatea pregatirii temeinice.

Rolul profesorului este acela de a arata calea corecta. Unii inteleg, altii nu. Acesta este si motivul pentru care se pierd pe drum atat de multi sportivi. Nu este an sa nu se inscrie peste 100 de amatori, dintre care vor ramane maxim 3…Ceea ce oferim noi in sala este extrem de complex, intrucat lupta se poarta cu sine insusi. Partea tehnica nu reprezinta decat materializarea unei atitudini corecte fata de o amenintare. Dar pana acolo e un intreg proces de intelegere a situatiei, unde studiul personal isi spune cuvantul. Sa dam un exemplu practic pentru a intelege mai bine: cineva cauta sa ne loveasca cu un pumn. Solutii, o multime. Ve-ti spune ca cel mai simplu e sa blochez si sa contraatc cu o alta lovitura, punanadu-l la pamant. Da, dar omul acela va deveni un mare dusman pentru mine, intrucat nu va suporta usor infrngerea. Si cum sa facem altfel? Foarte simplu: ma feresc din calea loviturii, apoi fug. Nimeni nu e ranit, nimeni nu a castigat, ambii au ramas in picioare. Numai ca pentru un asemenea gest e nevoie de multe ore de antrenamnet: reflexe, intuitie, gandire, decizie in fractiune de secunda….

Acesta e rolul nostru in club. Cautam sa-I ajutam pe toti cei ce vin si se inscriu la noi ,ndu-i sa inteleaga un mare adevar: e foarte important sa avem un prieten in plus, nu un dusman….

De cand functionam am reusit sa facem multe lucruri bune. In primul rand avem o grupa de copii ce se descurca excelent. Apoi am reusit sa lucram cu personae cu dizabilitati sau cu nevoi speciale si am obtinut rezultate bune. In fiecare an am fost in stagiu pe litoral, la Mamaia, unde am si dat exmene, am avut invitati mari maestri de peste hotare, etc. Am facut demonstratii la mai multe televiziuni, am participat la deschiderea mai multor magazine Decathlon, am sustinut cursuri de autoapare intr-un proiect gigant produs de Primaria Municipiului Bucuresti, am realizat la TVR 2 singura emisiune de arte martiale din Romania in acea perioada, 2011 – 2013, “Supravietuitor in jungle urbana”, am facut zeci de demostratii in aer liber prin parcuri, la rugamintea diverselor fundatii.


Comments are closed.

Back to Top ↑