![katana[1]](http://daitoryu.ro/wp-content/uploads/2014/12/katana1.jpg)
Principii in Dojo
Cele şase principii ale antrenamentului
Rei: Conduita formală corectă la nivel personal
Termenul rei a fost tradus în diferite moduri utilizându-se cuvinte precum etichetă, maniere, curtoazie, decenţă, respect sau bună cuviinţă. Totuşi, rei poate fi înţeles, la nivel general, ca referindu-se la regulile de conduită formală, corectă la nivel personal.
Metsuke: Contactul vizual
Metsuke se referă la utilizarea ochilor. În esenţă există două tipuri de instruire metsuke în Daito-ryu, una denumită mokushin (lit. “ochiul minţii”), cealaltă denumită Ganriki (lit. “puterea privirii”). Mokushin înseamnă capacitatea de a vedea folosind “ochiul minţii,” cel mai adesea pentru a închide şi a învălui un adversar. Ganriki, pe de altă parte, reprezintă privirea clară, penetrantă care poate să prevadă intenţiile oponentului şi care poate fi folosită pentru a-l domina şi controla.
Maai: Distanţa
Maai se referă la distanţa sau intervalul dintre lucruri. Maai este de multe ori cel mai important factor care determină rezultatul final al unei lupte.
Kokyu: Respiraţia
Kokyu se referă la respiraţie sau la actul de a respira. Noi generăm energie la nivel fizic şi ne mişcăm mai uşor când expirăm sau în unele cazuri când ne oprim respiraţia, amândouă sunt stări de tip yang. Starea opusă se referă la inspiraţie, o stare de tip yin. Astfel, procedeele se execută, de obicei, când expirăm, cel mai adesea în intervalul unei singure respiraţii de la început până la sfârşit. În mod similar, este considerat ideal să vă planificaţi orice atac în secunda în care oponentul a dat afară aerul din plămâni şi a început să tagă din nou aer în piept. Profităm de breşele din apărarea oponentului care se produc în tipul stărilor yin, iniţiind multe contraatacuri şi mişcări defensive care au fost plănuite să coincidă cu secunda în care oponentul întră – sau este obligat să intre – într-o stare yin.
Kuzushi: Dezechilibrarea
Încă din tipuri străvechi observaţia de a ataca acolo unde adversarul este dezechilibrat a fost o axiomă fundamentală a teoriei de luptă japoneze.
Zanshin: Concentrare şi efort complet
Caracterele care desemnează zanshin au următoarele semnificaţii generale de „a rămâne” (zan-) şi “minte” (-shin). Termenul este cel mai adesea interpretat ca referindu-se la o stare mentală în care continui să îţi concentrezi atenţia asupra adversarului şi a mediului înconjurător.